Bewindvoering

Justitia Bewindvoering behartigt de financiële belangen van personen die dit zelf niet (meer) kunnen. Onze jarenlange ervaring heeft ons wegwijs gemaakt in de wirwar van zaken waarmee mensen te maken kunnen krijgen, zoals het aanvragen van toeslagen, subsidies, uitkeringen en schuldsaneringsregelingen. Wij beschikken over een uitgebreid netwerk van contacten met maatschappelijke instellingen, gemeentes, woningbouwverenigingen, kredietbanken, energiebedrijven en deurwaarders.

Wat is bewindvoering?
Het kan zijn dat mensen door allerlei omstandigheden, bijvoorbeeld vanwege hun lichamelijke of psychische toestand, hun financiële zaken niet kunnen regelen. Er zijn veel mensen die in zo een situatie verkeren, soms tijdelijk, maar vaak ook blijvend.

Als uw geldzaken worden overgedragen aan iemand anders dan heet dit officieel onderbewindstelling. Bewindvoering is een zogenaamde beschermingsmaatregel en is dus bedoeld voor de persoon die onder bewind staan, ook wel de rechthebbende genoemd. De bewindvoerder, in dit geval Justitia Bewindvoering, komt op voor de belangen van de onderbewindgestelde persoon.

Komt u in aanmerking voor bewindvoering?
Volgens de wet is bewindvoering bedoeld voor mensen die meerderjarig zijn en die vanwege hun lichamelijke of geestelijke toestand niet in staat zijn om hun eigen financiën te regelen. Voor sommige mensen is bewindvoering tijdelijk, maar vaak ook voor onbepaalde tijd.

Om onder bewindstelling te staan dient er een verzoek bij de kantonrechter te worden ingediend, deze bepaalt namelijk wie voor bewindvoering in aanmerking komt. Justitia Bewindvoering kan het verzoek aan de kantonrechter opstellen. Er dienen stukken aan de kantonrechter te worden overlegd waaruit de kantonrechter kan concluderen dat u inderdaad niet in staat mag worden geacht uw financiële belangen te behartigen. Denk hier bijvoorbeeld aan een medische verklaring van een behandelend arts of psychiater, in sommige gevallen kan een sociaal verslag (van bijvoorbeeld een maatschappelijk werker) reeds voldoende aanleiding voor de kantonrechter geven om een onderbewindstelling uit te spreken. U ondertekent de aanvraag zelf. Kunt u dit, om welke reden dan ook, niet, dan mag een naast familielid, voogd, curator of mentor de aanvraag ook ondertekenen. Het is bovendien verplicht dat de naaste familieleden op de hoogte worden gebracht van de procedure.

Laat ons u helpen; vraag via onze contactpagina geheel vrijblijvend een gesprek aan met een van onze vakspecialisten.